Bevillings- og omsetningsgebyr er fastsatt i alkoholloven og gebyrets størrelse for kommende år prisreguleres av helsedirektoratet i slutten av november hvert år. Bevillingsgebyret er et minstegebyr som alle bevillingshavere skal betale. Formålet med gebyret er å sikre at virksomheter bidrar til kostnadene forbundet med kontroll og regulering av alkoholomsetningen.
I denne artikkelen vil vi belyse kommunens ansvar for innkreving av disse gebyrene.
Våre medlemmer vil finne maler under innlogget område her.
- Bevillings- og omsetningsgebyr kort oppsummert
- Alle bevillingshavere skal forhåndsbetale for den anslåtte mengden alkohol de tenker å omsette. For beregning av dette omsetningsgebyret (forhåndsbetalt omsetningsgebyr) tar bevillingsmyndigheten (kommunen) utgangspunkt i bevillingselskapets innsendte tall.
- Dersom anslått omsetning er lavere en minstegebyret, skal lovfestet minstegebyr i alkoholloven faktureres.
- Bevillingsmyndigheten fastsetter frist for innsendelse av omsetningsoppgave (dette forankres ofte i politisk vedtak gjennom bevillings-/alkoholpolitiske retningslinjer). Frist er gjerne 1. mars påfølgende år.
- Forhåndsbetalt omsetningsgebyr motregnes deretter opp mot faktisk omsetning, før en fakturerer bevillingshaver for omsetningsgebyr for inneværende år.
- Kommunen kan selv fastsette krav knyttet til dokumentasjonen for beregning av bevillingsgebyret, slik feks. Bærum kommune har gjort i sitt bystyrevedtak hvor det kreves revisorbekreftelse fra ordinære salgs og skjenkesteder på omsetningstallene
- Alle bevillingshavere skal forhåndsbetale for den anslåtte mengden alkohol de tenker å omsette. For beregning av dette omsetningsgebyret (forhåndsbetalt omsetningsgebyr) tar bevillingsmyndigheten (kommunen) utgangspunkt i bevillingselskapets innsendte tall.
Bevillingsgebyr og omsetningsgebyr
Bevillingsgebyr er et minstegebyr som skal betales av alle virksomheter som har fått tillatelse til å selge eller skjenke alkohol. Minstegebyret er for 2025 fastsatt til kr. 6.400,- for skjenking og kr. 2070,- for salg. Gebyret justeres årlig.
For omsetning av alkoholholdig drikk er det i tillegg fastsatt gebyr pr. omsatte vareliter. Omsetningsgebyret beregnes basert på innmeldte tall om forventet omsetning og motregnes påfølgende år utfra den faktiske omsetningen av alkohol. Satsene varierer avhengig av type bevilling og gruppe omsatt alkohol.
- Eksempel minstegebyr ved lav forventet omsetning for 2025
Si at kommunen har et nytt skjenkested som har en anslått en omsetning på 3000 liter vin i 2025. Vin hører til alkoholholdig drikk gruppe 2 og har et gebyr påløpende 1,57 kroner pr. vareliter. Minstegebyret for 2025 er fastsatt til 6.400,- kroner og forventet omsetning ville gitt et gebyr på 4.710,- kroner.
Siden forventet omsetning tilsier et lavere gebyr en minstegebyret trenger ikke kommunen fakturere mer en minstegebyret. Dersom skjenkestedet omsetter for mer en 6.400,- kroner i 2025 faktureres dette etterskuddsvis ved motregning i 2026.
Bevillingsgebyr for ambulerende bevilling
Det er egne takster knyttet til ambulerende bevilling hvor kommunen står fritt til å velge bort å kreve gebyr. En slik beslutning vil ofte være regulert gjennom lokale bevillings-/alkoholpolitiske retningslinjer.
Innkrevingsprosess
Kommunen fastsetter gebyret basert på forventet omsetning (og motregning av innrapportert omsetning for de dette gjelder) og sender ut faktura til bevillingshaveren. Gebyret må betales innen bevillingsmyndighetens fastsatte frist. Dersom bevillingshaver ikke sender inn omsetningsoppgave innen gitt frist skal det føre til tildeling av prikker i tråd med nasjonalt regelverk.
Bruk av inntektene
Inntektene fra omsetningsgebyret brukes av kommunen til å finansiere kontrolltiltak og administrasjon av alkoholomsetningen, samt til å fremme ansvarlig alkoholbruk.
Dersom du har spørsmål eller innspill til denne artikkelen ikke nøl med å kontakte foreningen på post@fkas.no.