Hensikten med samarbeidet er at alle skal få MAKS ut av kvelden.

MAKS skal legge til rette for dialog og samarbeid mellom bransje, politi og kommune, og innsatsen skal bidra til økt kompetanse og kvalitet på kontrollvirksomheten.

Kommune, politi og utelivsbransje er hver for seg, og sammen, ansvarlig for å gi innbyggerne gode og trygge møtesteder og forebygge rusrelaterte skader og vold.

Målet med MAKS uteliv:

  • Skape trygt og trivelig uteliv
  • Unngå overskjenking
  • Unngå skjenking av mindreårige
  • Hindre rusrelatert vold
  • Bedre og mer effektiv kontroll
  • Lik praksis i kommunene

Les mer om samarbeidet hos de respektive kommunene i samarbeidet Fredrikstad, Hvaler og Sarpsborg.

Aktuelt for din kommune?

MAKS-initiativet kan implementeres i andre kommuner ved å følge noen av de samme prinsippene og metodene som er beskrevet i MAKS-håndboken

Her er noen viktige trinn for implementering:

Politisk vedtak og organisering

Kommunene bør vedta politisk å delta i MAKS-samarbeidet og utarbeide felles alkoholpolitiske retningslinjer. Opprettelse av et felles forum og arbeidsgrupper som fokuserer på forebygging, kompetanse, myndighet og saksbehandling. Kommunene kan lede samarbeidet på omgang.

Samarbeid

Et tett samarbeid mellom kommune, politi og næringsliv er avgjørende. Dette inkluderer regelmessige møter og dialog for å sikre at alle parter er involvert og informert.

Kompetanseheving og erfaringsdeling

Arrangere kurs og opplæring for ansatte i utelivsbransjen, inkludert ansvarlig vertskapskurs som dekker alkoholloven og konflikthåndtering. Dele erfaringer og resultater fra MAKS-samarbeidet med andre kommuner for å inspirere og hjelpe dem med å implementere lignende tiltak.

Kontroller og tilsyn

Gjennomføre hyppige og målrettede kontroller av utelivsbransjen i samarbeid med andre kontrollmyndigheter som Mattilsynet, Tollvesenet, Arbeidstilsynet og Skatteetaten bør vurderes som et virkemiddel i planen og drøftes tidlig i etableringen av et samarbeid slik at dette blir et naturlig tiltak som kan fungere forebyggende og ikke oppleves som straff.