Kommunene har stor grad av selvstyrerett når det gjelder tildeling av salgs- og skjenkebevillinger for alkohol. Kommunen kan sette vilkår for bevillingene så lenge disse er i tråd med alkohollovens formål. I de tilfeller alkohollovens formuleringer kan skape rom for tvil ved formålet er det Helsedirektoratet som er delegert ansvar som lovtolkende myndighet. En lovfortolkning fra helsedirektoratet vil supplere rundskrivet og skal legges til grunn i saksbehandling etter alkoholloven. 

  • Mer om kommunens selvstyrerett

    Kommunens selvstyrerett handler om kommunens rett til å styre seg selv og ta beslutninger som påvirker lokalsamfunnet. Dette prinsippet har lenge vært en del av samfunnsordningen i Norge og ble grunnlovfestet i 2016. Grunnloven § 49 andre ledd sier at innbyggerne har rett til å styre lokale anliggender gjennom lokale folkevalgte organer.

    Selv om kommuneloven ikke bruker begrepet kommunalt selvstyre direkte, bygger den på prinsippet om at kommunene er egne rettssubjekter med generell myndighet. Dette betyr at kommunene kan påta seg oppgaver og ta beslutninger ut fra lokale behov og ønsker, så lenge det ikke er i strid med loven.

Her er hovedmomentene fra lovfortolkningen om utvidelse av salgstider for alkohol i butikk:

Tidsrammer for salg av alkohol: Salg og utlevering av alkoholholdig drikk gruppe 1 kan skje innenfor følgende rammer:

  • Hverdager: Kl. 08:00 - 20:00
  • Søndager og helligdager: Kl. 08:00 - 18:00

Kommunestyrets myndighet: Kommunestyret kan innskrenke eller utvide salgstidene, men må holde seg innenfor de maksimale tidsrammene nevnt ovenfor.

Formål med tidsinnskrenkninger: Begrensningene er ment å redusere tilgjengeligheten av alkohol for å minimere samfunnsmessige og individuelle skader, samt å begrense alkoholforbruket.

Lovens forarbeider: Forarbeidene til alkoholloven understreker at kommunene kan vedta kortere salgstider, men ikke utvide dem utover de fastsatte maksimaltidene.

Helsedirektoratets tolkning: Helsedirektoratet tolker alkoholloven slik at salg av alkoholholdig drikk ikke kan starte før kl. 08:00 på noen dager, og at utvidelser av salgstidene må skje innenfor de angitte rammene.

  • Styrets spørsmål og svaret fra h. dir i helhet

    Styrets spørsmål til helsedirektoratet:

    Det har vært en etablert praksis at salg av alkohol i butikk ikke kan starte før klokken 08.00. Flere av våre medlemskommuner har påpekt at de ikke kan finne noen tydelig begrensning på oppstart av salg i loven. Altså at salgsbestemmelsen ikke har forbudsbestemmelsen som skjenkebestemmelsen har. Noe overraskende på oss har statsforvalter i Nordland uttalt at det er lov med oppstart av salg av alkoholholdig drikk gr. 1 før kl. 08. Dette betyr en vesentlig endring i gjengs praksis, og vi er kjent med at Vefsn kommune allerede har vedtatt en oppstartstid på salg før klokken 08, etter å ha utfordret sitt statsforvalterembete i Nordland. 

    Svaret fra statsforvalter i Nordland: 

    «Hei.

    Viser til din henvendelse om salgstider. Jeg har nå gjennomgått det jeg tidligere har uttalt om dette. Jeg ser nå at avsnitt 2 i mitt svar ikke er riktig. Normalsalgstiden fremgår klart av alkoholloven § 3-7 første ledd. Kommunen har faktisk anledning til å bestemme at alkohol i gruppe 1 kan selges før kl. 08.00.  Det er derfor ikke noe i veien for at salgsstart f.eks. kan settes til kl. 06.30. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på feilen.»

    Styret i KAS er splittet da en er vant med å vurdere konkrete tilfeller «i tråd med hensikten», og en kan ikke se at tidligere oppstart er i tråd med lovens formål. Et moment når vi har drøftet saken er at da vinmonopolet gjorde endring i sine salgstider, ble disse ikke utvidet, men i tråd med hensikten kun forskjøvet. Vi ber om tilbakemelding på denne problemstillingen.

    Helsedirektoratets svar og lovfortolkning fremkommer i helhet i pdf. filen nedenfor.

    24.10.24. H-dir Svar på henvendelse vedrørende endret praksis maksimaltider for salg av alkohol i butikk til kl. 0600.pdf